Cleopatra își făcea băi în lapte, își contura ochii misterioși cu cel mai misterios khol și își colora pleoapele superioare cu albastru intens, Elena din Troia era înaltă, tonifiată, avea proporții armonioase fiind extrem de atletică. Popeea, soția lui Nero își punea măști cu făină de secară, Lucrezia Borgia folosea mătrăguna pentru strălucirea ochilor și dilatarea pupilelor, iar metresei oficiale a regelui Ludovic al XV-lea îi trebuiau 5 ore pentru a se pregăti de întâlnirile de la Curte.
Corsetele purtate în epoca romantică le copleșea la propriu pe frumoasele doamne nobile. Multe din ele, fie leșinau datorită neoxigenării organelor sufocate, fie se îmbolnăveau datorită oțetului pe care-l beau în cantități mari în goana după obținerea unui ten alb-gălbui.
Pentru atingerea stardardelor de frumusețe, așa cum cereau canoanele vremii, sacrificiile nu se cuantificau. Se impuneau.
Timpul, însă, a fost nemilos cu multe frumuseți. Împărăteasa Sissi a Austriei admirată pentru subțirimea trupului și a taliei, nu mânca, gusta doar mâncarea. Își întreținea cu ritualuri stricte talia și tenul, însă cu fiecare an care trecea, umbre de tristeți și nostalgii îi umbreau chipul. Frumusețea ei pălea, oricât de mari erau sacrificiile. În ultimii ani, frumoasa Sissi umbla cu chipul acoperit de o pânză translucidă de culoare neagră. Nu-și dorea să fie văzută. Timpul nu mai era prietenul ei.
Când Brigitte Bardot a apărut în pelicula lui Roger Vadim, Și Dumnezeu a creat Femeia, tiparele frumuseții căpătau valențe noi, greu de atins, greu întrecut. Întregul mapamond a amuțit după ce i-a urmărit filmele. Provocatoare, senzuală, epatantă, sexy, seducătoare. Până într-o zi când sex-simbolul urmărit de o armată de paparazzi s-a închis în casă și s-a retras brusc din fascinanta lume a cinematografiei. Avea doar 38 de ani. Și-a trădat astfel, slăbiciunile… în definitiv, anii atingeau chiar și chipul lui BB, iar ea nu era pregătită să explice lumii că… într-o țară din Europa de Est, un personaj feminin pe nume Otilia dintr-o carte scrisă în perioada interbelică se destăinuie trist: ’Noi, femeile, trăim cu adevărat, doar cinci-șase ani…’
Clinica Yiara oprește timpul. Și-l oprește în favoarea ta!
Întră în clinica noastră ca-ntr-un Templu Secret.
0 Comentarii